Follow by Email

woensdag 2 september 2015

Hoe gevaarlijk is 1 glas wijn per dag?

Er wordt veel geschreven over de invloed van wijn op onze gezondheid en de invloed van alcohol in het algemeen.
Inmiddels dacht ik dat alles wel onderzocht was en valt het niet mee om de balans op te maken.
Lijkt een glas wijn per dag goed voor hart en bloedvaten, blijkt nu uit een uitgebreid onderzoek van Harvard’s T. H. Chan School of Public Health en Boston’s Brigham and Women’s Hospital, dat beperkt dagelijks gebruik bij vrouwen een verhoogde kans geeft op bepaalde vormen van kanker zoals borstkanker. Op de mannen lijkt het geen effect te hebben.
De onderzoekers hebben geen onderscheid gemaakt in bier, likeuren, sterke drank of wijn. Andere onderzoeken gaven eerder aan dat een beperkt wijngebruik een gunstig effect zou hebben op het voorkomen van bepaalde vormen van kanker, waarschijnlijk door de aanwezige polyfenolen. De onderzoekers geven ook aan, dat iedereen zelf de afweging moet maken, aangezien een beperkt alcohol gebruik een positieve invloed heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Hun advies blijft voor vrouwen niet meer dan 1 glas per dag. Voor mannen niet meer dan 2.

Ik vind het altijd lastig te plaatsen dit soort onderzoeken. Moeten we hier ons nou mee bezighouden? of is de stress om het onderzoek al slechter dan het glas wijn dat u drinkt?
Natuurlijk wil ik mijn ogen niet sluiten voor de risico's. We weten dat overmatig drankgebruik niet goed is, of je nu man of vrouw bent. En als u ouder wordt, dat uw lever het slechter kan verwerken, dus dat u eigenlijk minder moet gaan drinken.

Gezond Verstand
Gezond verstand is denk ik altijd het beste. Zodra wijn een gewoonte wordt, en het genieten en de verwondering over dit heerlijke vocht verandert in een onrustig gevoel als u geen wijn in de buurt hebt. Dan gaat het niet goed. Een lekker wijntje op zijn tijd, geeft ontspanning en genot. En daar lijkt niets mis mee. De meeste onderzoeken zien dit als gezond gebruik.
Maar laten we ons niet voor de gek houden en alleen de onderzoeken onthouden die ons goed uitkomen. Drankgebruik heeft risico's. Onder met name ouderen stijgt het percentage probleem drinkers. En je kan discusseren wat een probleemdrinker is. Maar zodra het drankgebruik een probleem geeft voor de drinker zelf (gezondheid of sociaal) of voor zijn omgeving, dan gaat er iets niet goed.

Als wijnhandelaar zou ik zeggen, koop een duurdere wijn. Dan ben je daar veel zuiniger mee en blijf je oprecht genieten. Maar goed.....ik ben een verkoper, geen dokter.

De uitdrukking geniet met mate, blijft een wijze uitdrukking. Dat zorgt ervoor dat we nog vele jaren van een lekker wijntje kunnen genieten.

Proost.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten