Follow by Email

dinsdag 11 augustus 2009

Nederland wijnland?!

Voor het online magazine playballjournal mag ik een column schrijven in de sectie Dine Wine. Hierbij column 2.

Nederland wijnland?!

Toen ik even onderuit zat om te bedenken waar ik dit keer over ging schrijven, sprong leuk nieuws in mijn gedachte dat vorige week naar voren kwam uit een onderzoek van de Universiteit van Florence. Want dat rode wijn bij een beperkte inname gezond is, wisten we al. Maar dat vrouwen door rode wijn meer zin krijgen in sex is toch wel bijzonder nieuws. Maar goed, het is al warm genoeg, dus ik pak even een ander leuk bericht.
Ik kwam namelijk een leuk filmpje tegen op nu.nl van een Nederlandse familie uit Amsterdam die wijn had gemaakt van de druiven die aan de gevel groeide. Vijf flessen mooie witte wijn was het resultaat. Een bekende wijnschrijver was er bij aanwezig en zijn positieve oordeel luidde: “ik zou dit niet direct uitspugen”.
Of het altijd lekker is, is de vraag, maar feit is wel dat Nederlandse wijn erg in opkomst is.
Een enorme groei is vooral zichtbaar in Zeeland en boven de grote rivieren. Vaak wordt gedacht dat dit komt door de klimaatsverandering en dat hierdoor de druiven nu ook beter rijpen in Nederland. Maar dit is niet het geval. Door het kruisen van druivenrassen zijn er druivenrassen die makkelijker rijpen en hierdoor ook in Nederland verbouwd kunnen worden.
Aan mijn schutting in Boskoop groeien ook druiven en dit jaar ook maar eens proberen of er een goede wijn van te maken is.

Een Nederlandse wijnmaker die nog wel met traditionele druivenrassen werkt is Wijnhuis Apostelhoeve in Maastricht. De wijngaard van 6 hectare is prachtig gelegen op de lauwberg. De goede bodem en het bijzondere klimaat op de louwberg zorgen voor mooie witte wijnen. Het is zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan de apostelhoeve. De familie Hulst zal u van harte welkom heten.

Wijnbox.nl heeft al een aantal jaren deze wijnen in het assortiment en vooral de Riesling en de Cuvée XII Apostelhoeve 2008 zijn aanraders. De Cuvée XII Apostelhoeve is een frisse, makkelijk drinkende witte wijn met lichte zuren. Deze doet denken aan mooie Elzas wijnen zoals de Riesling en de Gewurztraminer. Maar dan toch weer met een heel eigen karakter. Een bijzondere wijn, die bijna tropisch aandoet.
Maar er zijn nog meer Nederlandse wijnhuizen met prachtige wijnen. Maar daar later misschien meer over. Er is voor de wijnliefhebber in ieder geval ook veel te ontdekken in Nederland.

Proost!

Andreas Vergunst
Wijnbox.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten